Komparace korporátního zdanění ve vybraných zemích - Krudenc, Antonín (2020)
Tato diplomová práce se zabývá komparací korporátní daně v České republice, Slovensku, Irsku a Nizozemsku. Práce je rozdělena do šesti částí. První část pojednává obecně o daňové politice. Druhá část se zabývá iniciativou BEPS a její implementací. Třetí část je zaměřena na metody agresivního daňového plánování. Čtvrtá část se zabývá systémem korporátní daně ve vybraných státech a komparací mezi nimi. Pátá kapitola je zaměřena na přímé zahraniční investice a jejich vývoj v jednotlivých státech. A šestá poslední část se věnuje komparaci na základě daňových a makroekonomických ukazatelů. Závěrem je v práci provedena regresní analýza pro zjištění na čem závisí vývoj poměru odchozích a příchozích přímých zahraničních investic a také čím je ovlivněn vývoj míry výnosnosti zahraničních investic. Cílem práce je především komparace států na základě konstrukce korporátní daně, na základě makroekonomických ukazatelů a také vytvořit model, který by zachytil, na čem závisí vývoj výše uvedených ukazatelů.