Využití nástrojů a metod manažerského účetnicví v řízení zemědělského podniku - Uhelák, Filip (2020)
Předložená práce se zabývá využitím nástrojů manažerského účetnictví v zemědělském podniku. Cílem práce je provést kritickou analýzu informačního systému zemědělského družstva PD Pinkovce, a to primárně z hlediska informačních potřeb managementu. Práce se věnuje dvěma hlavním okruhům, a to systému kalkulací a systému rozpočtů. V rámci systému kalkulací je zpracována absorpční kalkulace a je řešen problém alokace nákladů. Je navrhnut i alternatívní přístup přiřazovaní nákladů na bázi aktivit. V rámci systému rozpočtů je zdůrazněn variantní přístup k tvorbě rozpočtů a rozpočty peněžních toků.