Jednotná sazba DPH – ekonomické dopady - Dinh Thi Thuy, Trang (2020)
Cílem této diplomové práce je pomocí vícekriteriální analýzy zhodnotit dopadysjednocené sazby DPH na tři zvolené modely. První model představuje systémDPH se základní sazbou 21 % a první sníženou sazbou ve výši 15 %. Druhý modelreprezentuje scénář, ve kterém byly sazby DPH sjednoceny na 17,5 %. Třetí modelupravuje aktuální stav systému DPH, tj. systém s jednou základní a dvěmasníženýma sazbami. Prvním dílčím cílem je zhodnocení dopadů jednotlivých modelů na daňové subjekty, konkrétněji domácnosti a daňovou správu. Druhýmdílčím cílem je provedení vícekriteriální analýzy, na základě které poté vyberunejvhodnější model.