Nemovité věci - účetní a daňový pohled na vybrané problémy, komparace s IFRS - Knapová, Iva (2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na porovnání vybraných oblastí u nemovitých věcí dle české právní, účetní a daňové legislativy a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). Práce se skládá ze tří hlavních částí. První kapitola je věnována teoretickému vymezení nemovitých věcí dle jednotlivých právních úprav. Ve druhé a třetí části je řešeno oceňování nemovitých věcí při pořízení a v průběhu držení z pohledu české účetní legislativy a mezinárodních účetních standardů. Obě kapitoly jsou rovněž doplněny praktickými příklady a teoretickými přehledy. Na základě teoretických poznatků je v závěru diplomové práce uveden souhrnný příklad porovnávající oba přístupy.