Makroregionální disparity ve Spojených státech amerických v období 2007-2016 - Mrázová, Veronika; Černá Silovská, Hana; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se věnuje identifikaci a zhodnocení sociálních a ekonomických makroregionálních disparit ve Spojených státech amerických v letech 2007-2016. Identifikace a zhodnocení probíhá za pomocí bodové metody, prostřednictvím které jsou vyhodnoceny státy prosperující, zaostávající a průměrné. Výsledkem je, že nejúspěšnějším státem za vybrané indikátory byl v roce 2016 stát New Hampshire, oproti tomu státem, který nejvíce zaostával byl stát Nevada. Prostřednictvím Giniho koeficientu je následně zhodnocen vývoj disparit v období 2007-2016. Práce dochází k závěrům, že disparity se mezi státy za vybrané identifikátory v ekonomické sféře zvyšovaly, opačně tomu bylo ve sféře sociální, ve které se v letech 2007–2016 disparity z celkového pohledu snižovaly. Stanovená hypotéza o zvyšujících se disparitách nebyla potvrzena, ovšem nebyla ani vyvrácena. Z výsledných výpočtů také vzešlo, že disparity byly vyšší v sociální sféře nežli sféře ekonomické.
Vedoucí práce: Hana Černá Silovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses