Hospodářsko-politické konsekvence demografického vývoje v České republice v letech 1993 - 2018 - Kolářová, Michaela (2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na fenomén stárnutí obyvatelstva v České republice a jeho hospodářsko-politické konsekvence. Cílem bakalářské práce je na základě dostupných dat analyzovat demografický vývoj v České republice, sestavit jeho prognózu a vyvodit možné dopady na penzijní, sociální a zdravotní systém země. Na základě provedené demografické analýzy a prognózy dle metodiky Českého statistického úřadu dochází práce k závěru, že bude-li i nadále docházet ke zvyšování podílu poproduktivní generace obyvatel, bude třeba podniknout příslušná hospodářská opatření. Při zkoumání možných důsledků stárnutí obyvatelstva je kladen důraz na financování penzijního systému a potenciální nedostupnost sociálních služeb.