GOLDEN BALLS : KOOPERACE A CO K NÍ VEDE? - Burdychová, Lucie (2020)
Tato práce se věnuje tématu kooperativního chování ve vězňově dilematu. Cílem práce je prozkoumat vlivy působící na lidské rozhodování, které mohou zapříčinit změnu racionální strategie maximalizující užitek. První část práce poskytuje teoretický rámec problematiky ekonomického rozhodování. Výzkumná část představuje vybrané proměnné, od nichž byl očekáván vliv na kooperativní chování. Testováním byl shledán významný vliv pohlaví protihráče a lhaní protihráče na kooperativní chování. Ukázalo se, že umístění v určitém typu týmu může mít vliv na oboustrannou kooperaci.