Vliv mindfulness na ekonomické vzdělávání - Štěpánová, Petra (2020)
Práce shrnuje poznatky o mindfulness a představuje specifika a možnosti jeho využití v práci se studenty ekonomického zaměření. Uvádí některé programy založené na mindfulness využívané v klinické i školní praxi. Dále tato práce uvádí stručné zhodnocení studií, které sledují vliv těchto programů na různé aspekty vzdělávání. Značná část této práce podrobně popisuje průběh Relational Mindfulness Training programu. Empirická část definuje kvantitativní zkoumání vlivu RMT kurzu na vybrané aspekty vzdělávání u studentů VŠE a prezentuje porovnání situace před absolvováním kurzu a po něm. Na základě párového T-testu bylo zjištěno, že RMT má statisticky významný vliv při studiu, zejména pak na zvládání stresu, schopnost udržení pozornosti při studiu a práci s prokrastinací.