Dluhová deflace - Čurdová, Natálie; Brůna, Karel, 1973-; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem této práce je analýza dluhové deflace jako součásti fáze deprese úvěrového cyklu a návrh možných řešení či prevence souvisejících krizí. Kontrakce úvěrového cyklu nastává, když při příliš vysokém zadlužení dojde ke zvýšení úrokových sazeb, což způsobí růst dluhové služby. Někteří dlužníci tak nemají dostatečné prostředky, aby dostáli svým závazkům nebo aby obnovili své krátkodobé úvěrové financování, a jsou nuceni prodat svá aktiva. Hromadné prodeje aktiv v tísni vedou k poklesu jejich cen. Pokles cen, refinancování za méně výhodných podmínek a prodej aktiv v tísni vede k poklesu bohatství a spotřeby a tím pádem k dalšímu poklesu cen, čímž vzniká začarovaný kruh dluhové deflace. V diplomové práci je diskutováno několik možných řešení, z nichž se jako nejlepší jeví zejm. helikoptérové peníze a makroobezřetnostní politika. Průběh úvěrového cyklu je pak doložen na případu finanční krize v USA v letech 2008-2011.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses