Rozdělení společnosti ČEZ a jeho dopad na akcionáře společnosti - Mikláš, Antonín; Poborský, František; Staňková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem této diplomové práce je určit dopad, jaký by mělo rozdělení společnosti ČEZ na její akcionáře. V teoretické části práce je stručný úvod do problematiky rozdělení společnosti a jeho nejčastější podoby. Následuje česká legislativní úprava rozdělení a jsou uvedeny i nejčastější faktory ovlivňující rozhodování o rozdělení společnosti. V praktické části je nejdříve na příkladu rozdělení společností E.ON a RWE analyzováno, jaký vliv mělo oznámení o rozdělení společnosti na cenu jejich akcií a jak se po realizaci rozdělení vyvíjela tržní hodnota následnických společností. Závěry z analýzy výnosů akcií těchto dvou německý energetických společností jsou poté aplikovány na společnost ČEZ a je vyhodnoceno jaký by byl pravděpodobný dopad na kumulativní hodnotu společnosti v případě jejího rozdělení.
Vedoucí práce: František Poborský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses