Kvantitativní uvolňování v USA - Ryška, Matouš (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou nekonvenční měnové politiky v návaznosti na snižování úrokových sazeb centrálních bank na hodnoty blízké nule. V teoretické části je popsáno několik nekonvenčních postupů, k nimž se centrální banky uchylují. Důraz je kladen především na kvantitativní uvolňování a jeho transmisní mechanismy. V aplikační části je popsán vývoj kvantitativního uvolňování v USA a je zde provedena analýza jeho vlivu na dlouhodobou úrokovou míru, a to zejména přes portfolio-vyvažující a signalizační transmisní mechanismus. Dále je zde zkoumána závislost mezi dobrovolnými rezervami bank a akciovým ukazatelem S&P 500, vliv kvantitativního uvolňování na ceny komodit a na hrubý domácí produkt.