Finanční a strategická analýza společnosti Matrix, a.s. - Pavlousková, Lenka (2020)
Předmětem a cílem této diplomové práce je teoretické popsání a praktické provedení finanční a strategické analýzy na vybraném podniku. Vybraným podnikem pro diplomovou práci je společnost Matrix a.s. Tato práce začíná teoretickými znalostmi daného tématu, na které v druhé části práce navazuje jejich praktická aplikace. Teoretická a praktická část mají v práci stejnou strukturu. Na začátku se práce věnuje strategické analýze. Dochází k rozboru vnějšího a vnitřního potenciálu podniku pomocí PEST analýzy, Porterova modelu pěti sil a analýzy vnitřních zdrojů. Poté se část práce věnuje popisu finanční analýzy, jejím uživatelům a zdrojům informací k jejímu vypracování. Na tyto informace navazuje horizontální a vertikální analýza výkazů, poměrové ukazatele a bankrotní a bonitní modely. Výsledky a závěry finanční a strategické analýzy jsou přehledně seskupeny v rámci SWOT analýzy. Poslední část je věnována finančnímu plánu, který navazuje na výsledky analýz.