Kursové rozdíly - Ondráková, Veronika (2020)
Diplomová práce se zabývá vznikem kursových rozdílů z cizoměnových transakcí a přepočtem položek vyjádřených v cizí měně v průběhu a ke konci účetního období. Část práce je věnována interpretacím Národní účetní rady, na kterou navazuje kapitola o cizoměnových transakcích z pohledu daní z příjmů a daní z přidané hodnoty. Dále se práce zaměřuje na srovnání přístupů českých předpisů a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví k cizoměnovým transakcím. Praktická část analyzuje účetní závěrku v souvislosti s kursovými rozdíly a celková problematika kursových rozdílů je znázorněna na konkrétních příkladech.