Analýza kognitivních schopností stárnoucí populace - Semenova, Valeriia; Malá, Ivana, 1962-; Blatná, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu kognitivních schopností stárnoucí populace. V rámci práce byla provedena popisná analýza dat, která zahrnuje informace o kognitivních funkcích a informace o individuálních výsledcích respondentů, kteří se zúčastnili šetření SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe). Cílem práce je zkoumat tři vybrané faktory, které mohou mít vliv na kognitivní funkce (věk, pohlaví a délka vzdělání). Práce je rozdělena do tří kapitol. První́ kapitola je zaměřena na informace o výběrovém šetření SHARE a jeho procesu sestavování. Druhá kapitola obsahuje popisnou analýzu dat v časovém směru a popis každou zkoumanou proměnnou zvlášť. Ve třetí́ kapitole jsou popsány modely panelových dat a je proveden pokus vyhledání nejlepšího modelu pro každou proměnnou popisující kognitivní schopnosti. Popisná statistika panelových dat a sestaveni modelů predikce umožnují komplexní prozkoumání datového souboru a vyjádření silnějších závislostí mezi kognitivními funkcemi a individuálními charakteristikami respondentů.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses