Kurzový závazek ČNB v letech 2013-2017 a jeho makroekonomická implikace - Sýkorová, Julie; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem diplomové práce je hlubší analýza kurzového závazku ČNB v letech 2013-2017 a zhodnocení jeho dopadů na vývoj inflace, reálné ekonomiky, zahraničního obchodu a hospodaření ČNB. Na základě provedené makroekonomické analýzy je rozhodnutí bankovní rady hodnoceno spíše pozitivně, neboť se skutečně podařilo naplnit hlavní cíl kurzového závazku, kterým byla snaha o odvrácení rizika deflace. Určitý příspěvek k oživení ekonomiky a podpoře zahraničního obchodu není rovněž zpochybňován, byť by neměl být přeceňován. Je potřeba si uvědomit, že na vývoj analyzovaných makroekonomických veličin působila celá řada dalších faktorů, a tak je odfiltrování přínosu kurzového závazku a posouzení jeho bezprostředních efektů velmi nesnadné a komplikované. Vliv kurzového závazku na hospodaření ČNB nezávisí pouze na skutečnosti, že došlo během doby jeho platnosti ke značné akumulaci devizových rezerv. nýbrž mimo jiné také na tom, jak úspěšně se podaří ČNB devizové rezervy investovat. Panuje přesvědčení, že ČNB jednala v daném dobovém kontextu a za daných okolností racionálně a že se jí podařilo udržet kredibilitu veřejnosti i během náročného postkrizového období.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses