Konvexita a možnosti arbitráže - Tumanov, Nikita (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou arbitráže, která je založená na konvexitě dluhopisů. Cílem práce je definovat arbitrážní pozici, sestavit podle ní příslušné portfolio dluhopisů, otestovat vytvořené portfolio z hlediska výnosnosti v rámci teoretického modelu a za použitím empirických dolarových a eurových výnosových křivek. První část se věnuje základním pojmům tématiky arbitráže. Druhá část uvádí do problematiky dluhopisů a jejich oceňování. Třetí část této práce analyzuje výnosové křivky. V čtvrté části je popsaná arbitrážní pozice, sestaveno a otestováno portfolio v rámci teoretického modelu. Poslední část zkoumá vliv empirických výnosových křivek na vývoj výnosnosti sestaveného portfolia a hodnotí úspěšnost dané arbitráže.