Dopady doporučení ČNB k řízení rizik spotřebitelských úvěrů na hypoteční trh - Babyčová, Olga (2020)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu nemovitostního a s ním souvisejícího hypotečního trhu. Zabývá se Doporučením České národní banky týkajícího se řízení rizik spojených s poskytováním spotřebitelských úvěru za účelem financování nákupu rezidenčních nemovitostí. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit dopad tohoto doporučení do objemů úvěrových portfolií pěti významných bankovních poskytovatelů úvěrů v České republice v období mezi lety 2015-2018. Po kvantitativní analýze lze tvrdit, že Doporučení ČNB měla zpomalující účinky na vývoj výše úvěrového respektive hypotečního portfolia úvěrových institucí z pohledu objemu nově poskytnutých úvěrů. Do budoucna je předpoklad podobného průběhu jako doposud, neboť ČNB uvedla, že očekává zpomalování růstu cen rezidenčních nemovitostí a tedy se nepředpokládá zpřísňování doporučených kritérií ze strany České národní banky.