Dopady doporučení ČNB k řízení rizik spotřebitelských úvěrů na hypoteční trh - Babyčová, Olga; Dvořák, Petr, 1960-; Kučerová, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu nemovitostního a s ním souvisejícího hypotečního trhu. Zabývá se Doporučením České národní banky týkajícího se řízení rizik spojených s poskytováním spotřebitelských úvěru za účelem financování nákupu rezidenčních nemovitostí. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit dopad tohoto doporučení do objemů úvěrových portfolií pěti významných bankovních poskytovatelů úvěrů v České republice v období mezi lety 2015-2018. Po kvantitativní analýze lze tvrdit, že Doporučení ČNB měla zpomalující účinky na vývoj výše úvěrového respektive hypotečního portfolia úvěrových institucí z pohledu objemu nově poskytnutých úvěrů. Do budoucna je předpoklad podobného průběhu jako doposud, neboť ČNB uvedla, že očekává zpomalování růstu cen rezidenčních nemovitostí a tedy se nepředpokládá zpřísňování doporučených kritérií ze strany České národní banky.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses