Oceňování uměleckých audiovizuálních děl pro obchodní transakce a účetní výkaznictví - Kosejk, Petr; Zelenka, Vladimír, 1961-; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Audiovizuální (AV) dílo má silné charakteristiky. Je dílem nejlépe spouštějící emoce a nejlépe využívá potenciál marketingových kampaní. AV díla pro obchodní transakce a účetní výkaznictví jsou oceněny na základě jejich interních vlastností a také vlastností, které jí jsou následně od uživatelů přiděleny. V této práci existují dvě ocenění, primární a sekundární ocenění AV díla. Primární ocenění vychází ze surových technických vstupů, které jsou očištěny od veškerého umění a sledovány ve vlastních nákladech nebo pořizovacích cenách. Toto ocenění může být ovlivněno know-how nebo duševnem jeho autorů, ale počítá se s tím, že umělec tvořící AV dílo jeho um vloží do ceny za jeho službu (know-how tohoto umu je v práci také řešeno). Sekundární ocenění je takové, které se objeví po vydání AV díla veřejnosti. Konzumenti AV díla si udělají názor, který bude veřejně přijímán. Toto druhotné ocenění je problémem, který je třeba řešit. Marketing má velkou sílu, ale přesto je ocenění AV díla (především uměleckého) v rukou jeho konzumentů. Následné ocenění již nelze získat z pořizovacích cen, protože je markantně odlišné, a proto je třeba využít metod ocenění na základech tržní ceny. Společnosti by měly správně reagovat, pokud jejich AV dílo, které je v rozvaze umístěno v nehmotném majetku, přináší, nebo nepřináší budoucí ekonomický prospěch. Místo toho je v účetních závěrkách AV dílo upozaděno všem ostatním nehmotným aktivům a jeho ekonomická i sociálně/umělecká síla přehlížena. Metody navržené pro výpočet ocenění následného díla jsou metoda násobitelů a metoda podílu na zisku. Doporučení, které tato práce nese, je nepodceňovat sílu AV děl a do budoucna AV díla samostatně a pečlivěji zobrazovat ve finančních výkazech – především z důvodu investor
Vedoucí práce: Vladimír Zelenka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses