Regulace hypotečního trhu v České republice ze strany ČNB - Pavlíčková, Ivana; Radová, Jarmila; Diviš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá regulací hypotečního trhu v České republice prováděnou Českou národní bankou. Hlavním cílem práce je podat ucelený pohled na vydaná doporučení ČNB a analyzovat jejich dopad na hypoteční a nemovitostní trh. V teoretické části je nejprve definován hypoteční úvěr, ukotvení v legislativě a jeho základní parametry. V druhé kapitole jsou definována obecně bankovní rizika a bankovní regulace a dále již podrobněji systémové riziko a s ním spojena makroobezřetnostní politika. Třetí kapitola se věnuje ČNB, její historii a úloze. Navazuje čtvrtá kapitola, kterou začíná praktická část, analyzující vývoj na nemovitostním a hypotečním trhu do roku 2015. Poslední kapitola rozebírá konkrétní kroky makroobezřetnostní politiky ČNB a její dopad na hypoteční trh v letech 2016 až 2019.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses