Analýza faktorov pôsobiacich na hypotekárny trh v ČR - Sotáková, Jana; Radová, Jarmila; Silberhornová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cieľom diplomovej práce je odhadnúť silu a smer vplyvu každého z vybraných faktorov na objem novoposkytnutých hypotekárnych úverov. Prvá kapitola popisuje históriu hypotekárneho úveru, jeho základné charakteristiky a špecifiká, vplyv centrálnej banky a situáciu v priebehu finančnej krízy. Druhá kapitola poukazuje na dominantné faktory, ktoré vedú k zmene objemu novoposkytnutých hypotekárnych úverov. Postupne analyzujem časové rady od prvého kvartálu roku 2005 do druhého kvartálu roku 2019, zisťujem závislosť na minulých pozorovaniach a identifikujem model, ktorý by tieto súvislosti popísal. Súčasťou kapitoly je taktiež zhodnotenie vzťahu medzi skúmaným faktorom a objemom hypoték. Zo zistení vyplýva, že väzby medzi veličinami sú veľmi diskutabilné a vzťahy medzi dvoma premennými sú zjednodušením skutočností a preto som v tretej časti použila účinnejšiu metódu: viacnásobnú lineárnu regresiu.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses