Duration a konvexita u portfolia dluhopisů - Šindel, Adam; Radová, Jarmila; Juhászová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem této diplomové práce je charakterizovat specifika týkající se investování do dluhových cenných papírů, především pak poukázat na rizika spojená s dílčími investicemi do jednotlivých dluhopisů a vyjádření citlivosti na změny úrovně výnosové křivky v podobě durace a konvexity dílčích instrumentů, jež mohou být následně využity pro sestavení dluhopisového portfolia, resistentního vůči těmto změnám. Zároveň se také pokouší definovat podstatné charakteristiky, se kterými se dluhopisový investor může setkat při rozhodování o struktuře dluhopisového portfolia a délce uvažovaného investičního horizontu. Práce je rozdělena do dvou hlavních rovin. V teoretické části jsou definovány podstatné náležitosti, pojící se s investováním do dluhopisů. Jsou zde vymezeny obecné náležitosti dluhopisů, dílčí rizika, jimž dluhopisoví investoři čelí, způsoby vyjádření výnosů z dluhopisů, a především pak definován koncept durace a konvexity dílčích instrumentů, jež vychází z definice Taylorova polynomu, a představuje aproximativní míry pro odhad změn cen dluhopisů v závislosti na změnách úrovně výnosové křivky a jejich využití při tvorbě imunizovaného dluhopisového portfolia. Teoretický koncept imunizace portfolia je následně rozveden v praktické části práce, kde je s využitím dat dostupných z Bloomberg databáze a výpočetního software Microsoft Excel sestaveno imunizované dluhopisové portfolio, odolné vůči změnám úrovně výnosové křivky.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses