Metriky informačních a datových struktur - Vodňanský, Daniel; Ivánek, Jiří, 1953-; Chlapek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Práce popisuje univerzální rámec přístupu k heterogenním datům, informaci jimi reprezentované a typům jejich struk-tur. Tento rámec umožňuje klasifikovat data na základě systému tří metrik – míry strukturovanosti, hierarchičnosti a infor-mace a pomocí nich spočítat jejich vzájemnou kompatibilitu i kompatibilitu s různými datovými strukturami. Metriky spo-lečně tvoří vizualizovatelný trojrozměrný metadatový pro-stor použitý k vizualizaci naměřených hodnot. To umožňuje matematicky klasifikovat typy datových transformací na zá-kladě jejich geometrického směru a délky a porovnávat tak různé alternativy při modelování datových schémat a návr-hu datových transformací.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations