Definitivní systém DPH a jeho vliv na daňové úniky - Řehánková, Aneta; Zídková, Hana; Mašková, Radka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá plánovaným přepracováním současného systému daně z přidané hodnoty do podoby definitivního systému daně z přidané hodnoty. Slabinami nynějšího systému daně z přidané hodnoty jsou zejména složitost stávajících pravidel a náchylnost k podvodným jednáním. Nejvýznamnější změny se dotknou intrakomunitárního dodání zboží a intrakomunitárního poskytnutí služeb. Dle navrhovaného znění konečného systému daně z přidané hodnoty by mělo být zavedeno zdanitelné plnění dodání zboží do jiného členského státu a poskytnutí služeb do jiného členského státu. Daň z přidané hodnoty bude daňovým výnosem v zemi spotřeby a osobou povinnou k dani bude dodavatel plnění. Díky zavedení nových principů by mělo dojít ke sjednocení pravidel pro intrakomunitární a lokální plnění. Nicméně na druhé straně pravděpodobně dojde ke zvýšení nákladů pro daňové subjekty i pro správce daně v souvislosti se zaváděním nových pravidel. Nejvýznamnější výhodou nového systému daně z přidané hodnoty by mělo být snížení negativního dopadu karuselových podvodů. V důsledku toho by mělo dojít k absolutnímu zvýšení celkových daňových příjmů v rámci Evropské unie.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses