Cirkulární ekonomika a její principy ve stavebnictví - Kubíčková, Klára (2020)
Diplomová práce se zabývá řešením problémů, kterým dnešní lineární ekonomika čelí. V první části se zabýváme ohroženými zdroji, které vztahujeme k mýtu neustálého růstu. Navazujeme vysvětlením konceptu udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti firem. Je uveden vliv ekonomických aktivit člověka na životní prostředí, je srovnáno množství vznikajícího odpadu v rámci různých zemí a průmyslů. Další část se již věnuje samotnému konceptu cirkulární ekonomiky, který je představen jako řešení stávající situace. Koncept je vysvětlen na příkladech a jsou uvedeny legislativní rámce pro jeho implementaci. Jsou popsány typy cirkulárních obchodních modelů. Praktická část práce detailně analyzuje činnost společností Skanska, a.s. a KOMA MODULAR, s.r.o. jakožto zástupců cirkulárních firem ve stavebnictví pro inspiraci dalším firmám v odvětví a na základě rozhovorů s jejich zástupci jsou uvedena doporučení pro vládní sektor, jak usnadnit rozšíření konceptu v praxi.