Komparace vývoje veřejných rozpočtů v ČR v jednotlivých politických cyklech v letech 1993 - 2017 - Hans, Martin (2020)
Tato práce se zaměřuje na analýzu hospodaření veřejnými rozpočty v jednotlivých politických cyklech za období prvních pětadvaceti let existence samostatné České republiky s důrazem na státní rozpočet, jakožto jejich objemově nejdůležitější položku. Téma je velmi aktuální vzhledem k obrovské naakumulované výši veřejného zadlužení, které bude potřeba v budoucnu splácet. Teoretická část práce se kromě základního vymezení veřejných financí a detailní analýzy klíčových parametrů státního rozpočtu zabývá také přístupy k vyrovnanosti státních rozpočtů a teorií politicko-ekonomických cyklů. Z těchto teorií vyplývá, že důraz na ekonomické ideály dlouhodobé vyrovnanosti veřejných rozpočtů až na výjimky celosvětově v průběhu 20. století ustoupil do pozadí a to částečně díky preferenci oportunistických cílů z pohledu vlád. Praktická část práce pak analyzuje hospodaření jednotlivých českých vlád se státními rozpočty a dochází k závěru, že až na výjimky nebylo v průběhu zkoumaných pětadvaceti let s veřejnými prostředky zacházeno racionálně.