Environmentálně šetrné formy cestovního ruchu se zaměřením na ekoturismus - Hurdová, Klára (2020)
Ekoturismus a další environmentálně šetrné formy cestovního ruchu v posledních dvou dekádách zaznamenávají rozkvět. Tyto formy jsou součástí myšlenky udržitelného rozvoje a mají nepochybně velký potenciál pro budoucí vývoj. Cílem bakalářské práce je zhodnotit postavení environmentálně šetrných forem na trhu cestovního ruchu v České republice. Pro naplnění cíle byly využity metody analýzy odborné literatury, dokumentů a odborných článků. Dále byla využita metoda primárního šetření prostřednictvím dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit míru zájmu respondentů o environmentálně šetrné formy cestovního ruchu, jejich preference a motivátory při výběru dovolené a chování účastníků, kteří se obecně o ekologii zajímají během cestování. Na základě analýzy výsledků dotazníkového šetření byly vytvořeny návrhy a doporučení.