Platební bilance Argentiny v letech 2005 - 2018 - Hálová, Nikola (2020)
Cílem této práce je shrnout a popsat vývoj platební bilance Argentiny mezi lety 2005 a 2018 a zahrnout souvislosti v reálné ekonomice a v ekonomickém i politickém vývoji země.Ekonomická situace v Argentině je velmi napjatá, zejména kvůli kontinuálnímu znehodnocování měny, vysoké inflaci a četným bankrotům, které země prodělala. Argentina vyhlásila bankrot celkem devětkrát ve své historii a třikrát ve 21. století. Jako pravděpodobně jediná země na světě byla Argentina počátku 20. století považována za rozvinutou zemi a o sto let později již byla zemí rozvíjející se. Vzhledem k uvedeným skutečnostem se analýza ekonomické situace Argentiny vůči zahraničí jeví jako velice zajímavá a prostřednictvím této práce bych ji ráda přiblížila. Platební bilance jakožto souhrnný účetní výkaz zachycuje veškeré transakce potřebné pro tuto analýzu a tím poskytuje relevantní přehled o ekonomické situaci země.