Směsi pravděpodobnostních rozdělení a jejich aplikace - Škrobánek, Jakub; Malá, Ivana, 1962-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato práce se zaměřuje na konečné směsi pravděpodobnostních rozdělení. Primárním cílem je seznámit čtenáře s obecnou i hlubší problematikou v této oblasti. Celý text je rozdělen do tří částí. První část práce se věnuje teoretickému popisu vybraných metod. Popsány jsou obecné principy fungování pravděpodobnostních směsí, grafické metody odhadu parametrů směsí a odhady pomocí EM algoritmu. Dále jsou naznačeny i jiné možné postupy týkající se modelování pomocí směsí. Je popsána také spojitost směsí rozdělení se shlukovou analýzou. Druhá část, jejíž charakter je spíše informativní, je zaměřena na popis dat, na kterých jsou vybrané metody aplikovány. Data pocházejí ze statistického šetření Životní podmínky prováděného Českým statistickým úřadem. Analyzovaným ukazatelem je roční disponibilní příjem domácnosti. Jako pomocná proměnná pak slouží počet členů domácnosti.Poslední úsek práce je zaměřen na praktickou aplikaci. Nejprve je na vygenerovaných datech přiblížen pomocí názorných ukázek základní princip fungování směsí. Je také popsán způsob generování dat z pravděpodobnostních směsí. Nakonec jsou analyzována data popsaná ve druhé části. Odhady parametrů směsi popisující roční disponibilní příjem jsou provedeny pomocí grafických metod, pomocí EM algoritmu či maximálně věrohodnou metodou. Nejkvalitnější výsledky byly získány právě pomocí EM algoritmu. Tento algoritmus je také aplikován při přítomností doprovodné proměnné popisující počet členů domácnosti. I tímto modelem byl získán kvalitní výsledek.
Vedoucí práce: Ivana Malá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses