Logika nahrávání dat do datového skladu a srovnání s historickým řešením - Vaněk, Jan; Pour, Jan; Vrubel, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem práce je provést čtenáře vývojem architektury, využíváním technik a nástrojů potřebných při tvorbě nového řešení Business Intelligence ve společnosti DHL s.r.o. Práce bude obsahovat i srovnání s dvěma předchozími systémy, které byly společností vytvořeny mezi roky 2008 a 2014. Cíle bude dosaženo pomoci shromáždění informací jak z ověřených internetových zdrojů, tak především z vědomostí a znalostí, které popsali zaměstnanci interní i externí, kteří se na vývoji zmíněného systému podíleli. Práce obsahuje jak teoretickou část, ve které se jednotlivé techniky a nástroje popíšou, tak praktickou část, znázorňující vývoj systému od počátku až k uvedení do produkčního prostředí, a to především z pohledu autora, jakožto jednoho z hlavních vývojářů zmíněného systému.Přínosem této práce je jasný analytický postup vývoje BI systému. Takováto studie může být využita jako zdroj informací pro interní zaměstnance, či nově příchozí zaměstnance, kteří se se systémem budou muset seznámit, či pro jednotlivce a firmy, kteří budou BI systém chtít sami vytvořit a nemají žádný standardizovaný postup. Díky srovnání s historickými řešeními se může čtenář vyvarovat určitých chyb spojených s vývojem či zvolit nové techniky a platformy pro vývoj.Jak již bylo nastíněno, samotná práce započne představením základních principů BI a Data warehousu (DWH), techniky a nástroje MS SQL, principů ETL a linkovaných serverů, využití Continuous Development a nástroje Azure DevOps, nástroje Power BI. Práce popíše, co to je Adastra Framework a jak se využívá a představí informace o historických řešení BI v DHL s.r.o. (Service Reporter 1 a Service Reporter 2). Praktická část bude obsahovat postup vývoje systému od počátku až do uvedení do produkce, včetně všech technik, nástrojů, standardů, ale i úskal
Je zde také uvedena i krátká kapitola věnující se možným aplikacím a nástrojům, které by se mohly využít při aktualizace stávajícího systému, či při vývoji nového.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses