Meranie lojality zákazníkov spoločnosti EF Mobility - Grácová, Alexandra (2020)
Cieľom tejto bakalárskej práce je merať lojalitu zákazníkov automobilovej spoločnosti EF Mobility s. r. o. Firma sa špecializuje na nákup a predaj ojazdených automobilov a svoje aktivity vyvíja k zahraničnému trhu rovnako ako k tuzemskému. Teoretická časť práce sa zaoberá napr. faktormi, ktoré ovplyvňujú zákaznícku spokojnosť a lojalitu, a vzťahom medzi spokojnosťou a lojalitou. Praktická časť analyzuje výsledky merania zákazníckej lojality. Toto meranie bolo prevádzané prostredníctvom dotazníkového šetrenia, kedy boli zákazníkom spoločnosti predkladané výskumné otázky, ktoré napomáhajú lepšej analýze ich vernosti k firme. Dotazník bol zasielaný konkrétnym zákazníkom e-mailom, alebo vypĺňaný osobne pri predaji vozidla v showroome tejto spoločnosti, prípadne vo vozovom parku. V závere práce sa zaoberám vyhodnotením výskumných otázok a prinášam aj odporučenie pre firmu do budúcna.