Transferová cena pro sdílené IT služby - Hejduk, David; Rudolfová, Lucie; Veselá, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Bakalářská práce pojednává o problematice transferových cen se zaměřením na vnitroskupinové služby s nízkou přidanou hodnotou. Teoretická část práce je rozdělena do dvou kapitol. První kapitola je zaměřena na obecnou charakteristiku převodních cen s důrazem na důležitost dodržení principu tržního odstupu při stanovení těchto tržních úplat, zatímco druhá kapitola se již zaměřuje na vnitroskupinové služby s nízkou přidanou hodnotou. Praktická část práce se zabývá kalkulací transferové ceny pro sdílené IT služby poskytované střediskem IT napříč skupinou podniků. Ve třetí kapitole je společnost specifikována a je vymezena role předmětného IT střediska v rámci koncernu. Dále se praktická část v kapitolách čtyři a pět zabývá vymezením přístupů ke kalkulaci transferové ceny předmětné služby, její vlastní kalkulací, demonstrací na příkladu teoretické fakturace konkrétní sdružené společnosti a v závěru praktické části jsou navržené postupy porovnány a zhodnoceny. Prostřednictvím analýzy doporučení, směrnic a legislativy v souvislosti s vnitroskupinovými službami s nízkou přidanou hodnotou, je cílem práce vymezit možné přístupy ke stanovení převodní ceny za tyto služby, její kalkulace a doporučení, jakou metodu za určitých podmínek využít.
Vedoucí práce: Lucie Rudolfová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses