Analýza britské hospodářské politiky v letech 1945–1951 - Švejdová, Jana; Kovář, Martin, 1965-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Dizertační práce analyzuje vývoj britské ekonomiky a hospodářské, sociální a zahraniční politiky v letech 1945–1951. Důraz je kladen na analýzu faktorů, které ovlivňovaly jejich podobu. V rámci výzkumu bylo využito interdisciplinárního přístupu, který konkrétně spočíval v kombinaci metod a znalostí z oblasti ekonomie, teorie hospodářské politiky, hospodářských dějin, obecných dějin a statistiky. Stěžejní část výzkumu byla ze značné části realizována na základě nevydaných zdrojů z The National Archives of the United Kingdom. Výzkum potvrdil, že politika realizovaná Labouristickou stranou v letech 1945–1951 nepředstavovala revoluční zlom, ale byla pouze logickým vyústěním meziválečného hospodářského, sociálního a politického vývoje a na něj reagujících nových preferencí britských voličů. Bylo prokázáno, že tři nejvýznamnější politické strany měly dlouhodobě podobné programové priority a opatření doporučovaná v oblasti hospodářské a sociální politiky byla v případě Konzervativní strany, Labouristické strany a Liberální strany velmi podobná. Analýza také potvrdila, že labouristy realizovaná opatření nelze v žádném ohledu považovat za snahy o zavedení socialistických konceptů do hospodářskopolitické praxe a že labouristickou politiku lze jen do jisté míry označovat za politiku vycházejí z teorií J. M. Keynese. Analýza zahraniční politiky prokázala, že podoba poválečné zahraničněpolitické strategie byla určována především stavem britské ekonomiky a hospodářskými zájmy země; současně ověřila, že zahraničněpolitické koncepce prosazované Konzervativní stranou, Labouristickou stranou a Liberální stranou byly až na dílčí výjimky téměř totožné.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor disert. práce]; disertace; dissertations