Smíšené a innominátní smlouvy v obchodní praxi - Cvrková, Simona-Estrella (2020)
Diplomová práce se zabývá smíšenými a innominátními smlouvami. Přičemž počáteční kapitoly se soustřeďují na obecné vymezení pojmů, dále na stěžejní principy nového občanského zákoníku a také na legislativní rámec úpravy smíšených a innominátních smluv v českém právním řádu, jakož i na srovnání právní úpravy se Slovenskou republikou. V neposlední řadě se práce zabývá tím, jaká omezení smluvní volnosti čekají smluvní strany v případě, že se rozhodnou pro jejich uzavření. Dále se zaměřuje na postupy podle analogie práva a platnost právního ujednání. Cílem práce je analýza výhod a nevýhod plynoucích pro smluvní strany, pokud zvolí cestu smlouvy smíšené či innominátní. Poslední kapitola je zaměřena prakticky a skládá se z příkladů konkrétních smíšených a innominátních smluv, jejichž pojmenování je v praxi již zažité.