Strategická analýza vybraného podniku - Hadrávek, Aleš (2020)
Cílem diplomové práce je provést strategickou analýzu podniku JIP – Papírny Větřní, a.s. a navrhnout možná opatření pro zlepšení současného stavu a zvýšení jeho konkurenceschopnosti. Schopnost vytvořit, analyzovat a také implementovat výstup strategické analýzy, patří k hodnotným vlastnostem každého manažera. Literární rešerše poskytuje teoretická východiska části praktické a definuje základní nástroje strategické analýzy. V tomto případě analýzy vnějšího prostředí – PEST, Porterův model pěti sil a také analýzy prostředí vnitřního – matice BCG a finanční analýza. Práce je dále doplněna metodou 4C a v jejím samotném závěru je vypracována SWOT analýza, která shrnuje předcházející uvedené analýzy a je dále rozpracována do matic IFE a EFE. Výstupy z těchto matic jsou použity jako hlavní zdroj návrhů a doporučení pro zlepšení současného stavu a konkurenceschopnosti podniku.