Vývoj a úloha služeb v Japonsku s důrazem na problematiku stárnutí - Kořínková, Kristýna; Jiránková, Martina, 1967-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a úlohou služeb v Japonsku s důrazem na jejich využití v problematice stárnutí. První kapitola mapuje teorii třísektorového modelu, jeho nedostatky a moderní přístupy ke zkoumání vývoje ekonomik. Závěr teoretické části je věnován klasifikacím ISIC, JSIC a vytvoření modelu pro tuto práci. Cílem druhé kapitoly je analýza vývoje ekonomické struktury v Japonsku se zaměřením na roli sektoru služeb a jeho vztah k ostatním sektorům. Zároveň je zkoumán vliv zaměstnanosti, investic, složení HDP i struktura sektoru služeb a jeho vývoj v souvislosti se světovým děním od konce 2. světové války. Po vymezení teoretického rámce a analýze role sektoru služeb v japonské ekonomice se tato práce zaměří na problematiku stárnutí. Cílem třetí kapitoly je určit dopady stárnutí na ekonomiku Japonska, včetně popsání příčiny vzniku problematiky stárnutí, současného vývoje v této oblasti a nastínění budoucích trendů. Poslední kapitola propojuje poznatky z předchozích částí a věnuje se určení oblastí v rámci sektoru služeb, které mají potenciál pro využití na zmírnění dopadů stárnutí v japonské ekonomice. Na základě analýzy této práce vyplývá, že vývoj japonské ekonomiky je navázán na stabilitu sektoru služeb, v jehož struktuře se nachází několik potenciálních odvětví a doporučení, jež mohou zmírnit některé z dopadů stárnutí. Závěrem práce jsou uvedeny i příklady aktivit z veřejného i soukromého sektoru, které ilustrují zavedení některých z doporučení v praxi.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses