Ekonomické aspekty mezinárodního obchodu medem - Honsová, Eliška; Jiránková, Martina, 1967-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato diplomová práce ve třech kapitolách zkoumá ekonomické aspekty mezinárodního obchodu medem. První kapitola za pomoci teorie mezinárodního obchodu vysvětluje, proč vůbec k mezinárodnímu obchodu dochází. Druhá kapitola objasňuje, co všechno se skrývá pod pojmem med. Konstatuje, že med se může lišit jak z pohledu druhu, tak kvality. Tyto rozdíly jsou následně demonstrovány na příkladu vybraných zemí. Třetí kapitola analyzuje pozici největších producentů, exportérů a importérů medu. U jeho největších vývozců je identifikována komparativní výhoda. V případě některých evropských zemí je objeven vnitroodvětvový obchod. Zmíněna je též problematika falšování medu. V závěru kapitoly je věnován prostor tarifním a netarifním překážkám obchodu a popsány jsou též dotace poskytované včelařům.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses