Masopustní obchůzky na Hlinecku jako jev nemateriálního kulturního dědictví UNESCO a jejich interpretace - Obolecká, Anna; Jarolímková, Liběna; Vaníček, Jiří, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce pojednává o masopustních obchůzkách na Hlinecku, jež byly v roce 2010 zapsány na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO a jejich interpretaci. Cílem práce je seznámit čtenáře s masopustními obchůzkami na Hlinecku, posoudit vhodnost a způsoby interpretace tohoto jevu a zjistit, jaký dopad měl jeho zápis na Reprezentativní seznam. První část práce vznikala na základě metody práce se sekundárními daty a je věnována vymezení teoretických pojmů nutných k pochopení dalších souvislostí, charakteristice mikroregionu a okrajově i světové organizaci UNESCO. Část praktická, za pomoci metod pozorování a řízených rozhovorů, detailně zkoumá přímo hlinecké masopustní obchůzky a popisuje průběh nominace a zápisu na Reprezentativní seznam konkrétně u tohoto jevu. Posuzuje současné formy a vhodnost interpretace masopustu na Hlinecku, objasňuje, jak je jev celkově interpretován a analyzuje, jaké dopady měl zápis jevu do Reprezentativního seznamu, ať už na návštěvnost, účastníky veselí, či veřejnost.
Vedoucí práce: Liběna Jarolímková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses