Teorie optimálních měnových oblastí v souvislosti s krizí v Řecku - Janata, Jakub; Jedlinský, Jakub; Valík, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickou krizí v Řecku se zaměřením na její politické a sociální důsledky, které byly způsobené nepřipraveností ekonomiky na vstup do eurozóny. Společná měna je aktuálním tématem v celé Evropské unii. Podle mnohých evropských politiků je euro nástrojem sbližovaní a prohlubování ekonomických a kulturních vztahů, a tedy jakýmsi základem budoucnosti Evropy. Autor práce však nabízí alternativní pohled na euro. Práce zkoumá sociální, ekonomické a politické důsledky přijetí eura v ekonomicky nepřipraveném Řecku. Euro tak možná není společným jmenovatelem evropské budoucnosti, nýbrž její největší hrozbou. Ve třech kapitolách je vysvětlena teorie optimálních měnových oblastí (OCA), index OCA navržený Bayoumim a Eichengreenem je pak využit k dokázání řecké nepřipravenosti na přijetí společné měny, a na závěr jsou zkoumány ekonomické, sociální a politcké důsledky. Mezi nejzávažnější patří rychlý vzestup pravicového populismu a míry sebevražd. Závažným ekonomickým problémem pak byl rychlý pokles mezinárodní konkurenceschopnosti. Práce poskytuje základní kámen pro další ekonometrickou analýzu, a unikatní pohled na řeckou krizi. Myšlenky mohou sloužit jako cenný argument v otázce evropské ekonomické integrace.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses