Analýza trhu mobilních komunikací a jejich vliv na cestovní ruch - Kodetová, Anna (2020)
Diplomová práce pojednává o mobilních komunikacích a jejich vlivu na cestovní ruch. Cílem práce je zmapovat současnou situaci na trhu mobilních komunikací a zjistit, jak tyto technologie působí na nabídku a poptávku v cestovním ruchu. Práce si dále klade za cíl zhodnotit, jak spotřebitelé vnímají faktory ovlivňující rozvoj mobilních technologií, zjistit jaké jsou jejich preference při používání mobilních zařízení a jak tyto technologie využívají v cestovním ruchu. První kapitola charakterizuje trh mobilních komunikací z hlediska jeho vývoje a faktorů, které ho ovlivňují. V dalších kapitolách dochází k zasazení trhu cestovního ruchu do online prostředí. Dále je diskutován vliv mobilních technologií na rozvoj m-tourismu a jsou zde také posuzovány faktory ovlivňující rozvoj m-tourismu z pohledu nabídky i poptávky a neopomíjí se ani hrozby. V závěrečné kapitole je vyhodnoceno dotazníkové šetření, které zjišťovalo preference spotřebitelů při výběru mobilního telefonu a jejich chování v oblasti m-tourismu.