Transformace pojetí státní suverenity : případová studie Frontex - Teska, Lukáš (2020)
Tato diplomová práce se zabývá konceptem státní suverenity v současném fungování Evropské unie. Práce tento koncept analyzuje na případu unijní agentury Frontex. Klade si za úkol ukázat díky analýze projednávání nařízení o posílení agentury z roku 2018, které státy se nejvíce obávají ztráty svých pravomocí v otázce ochrany hranic. A naopak, které státy toto nařízení nejvíce podporují. Dále se text zaobírá i dalšími argumenty proti posilování Frontexu mimo obav členských zemí o ztrátu části své suverenity. Mimo jiné práce také může být přínosná z důvodu detailního popisu způsobu přijímání legislativních aktů na půdě Evropské unie.