Transformace pojetí státní suverenity : případová studie Frontex - Teska, Lukáš; Müller, Karel B., 1972-; Fleissner, Kamil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Tato diplomová práce se zabývá konceptem státní suverenity v současném fungování Evropské unie. Práce tento koncept analyzuje na případu unijní agentury Frontex. Klade si za úkol ukázat díky analýze projednávání nařízení o posílení agentury z roku 2018, které státy se nejvíce obávají ztráty svých pravomocí v otázce ochrany hranic. A naopak, které státy toto nařízení nejvíce podporují. Dále se text zaobírá i dalšími argumenty proti posilování Frontexu mimo obav členských zemí o ztrátu části své suverenity. Mimo jiné práce také může být přínosná z důvodu detailního popisu způsobu přijímání legislativních aktů na půdě Evropské unie.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses