Problematika plastových obalů v oběhu - Netíková, Dominika (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou spotřebitelských plastových obalů u rychloobrátkového zboží a je členěna do 3 kapitol. V první kapitole jsou nejdříve obecně uvedeny funkce obalů, jejich dělení, dále už je pozornost zaměřena na spotřebitelské plastové obaly, na nejběžnější druhy plastů využívané v obalové technice či na charakteristiku samotného odvětví s nejvýznamnějšími firmami, které vyrábějí plastové obaly na území ČR. Součástí práce je i analýza nakládání s odpady z plastových obalů v ČR. Objem, v jakém jsou dnes plasty produkovány a způsoby likvidace mohou škodit životnímu prostředí. Plastové znečištění se dnes stává globálním problémem, který není možné ignorovat. Druhá kapitola proto obsahuje legislativu a opatření EU a ČR, které se vztahují k nakládání s plastovými obaly a odpady. Omezit produkci plastových obalů se snaží i jednotlivé firmy v rámci svých CSR aktivit, některé příklady jsou součástí práce. Pozornost je věnována i cirkulární ekonomice či konceptu zero waste. Nechybí ani ekologické instituce a spolky, které se věnují tématu plastového znečištění. Hlavním cílem práce je na základě analýzy zjistit postoje spotřebitelů nakupujících rychloobrátkové zboží v plastových obalech, tomu je věnována třetí kapitola. Pomocí dat z dotazníkového šetření je zjišťováno, zda se čeští spotřebitelé zajímají o to, z jakého materiálu je vyroben obal a jak se s ním nakládá po jeho využití, zda si uvědomují, že plastové obaly mohou mít negativní vliv na životní prostředí, zda na jejich mínění mají vliv ekologické organizace či kampaně poukazující na tento problém. Ze získaných dat dále vyplývá zkušenost či zájem českých spotřebitelů o bezobalový nákup jak v kamenné prodejně, tak na e-shopu či povědomí o konceptu zero wa