Sekuritizace mezinárodní migrace v projevech představitelů českých a italských anti-establishmentových stran - Hrdinová, Kateřina; Fleissner, Kamil; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Bakalářská práce se věnuje problematice sekuritizace mezinárodní migrace v projevech představitelů tzv. anti-establishmentových stran v českém (SPD) a italském (Liga Severu) kontextu. Hlavním cílem je srovnání postojů českých a italských zástupců tzv. anti-establishmentových stran k mezinárodní migraci a identifikování odlišností v jimi prezentovaných diskursech a sekuritizačních narativech. Zároveň se práce zaměřuje na otázku adaptace politických projevů v závislosti na prostředí a předpokládaném příjemci sdělení (zejména na odlišnosti v projevech určených pro domácí a pro zahraniční scénu). Za tímto účelem jsou využity již existující klasifikace základních sekuritizačních narativů (Kaleta, 2015) a je aplikována analýza diskursivních strategií. Text mj. pracuje s hypotézou, že v českém prostředí, kde je „hrozba migrace“ dosud pouze imaginární, v projevech zástupců anti-establishmentových stran dominuje tzv. alarmismus a šíření morální paniky, zatímco v projevech italských politických zástupců dominuje diskursivní strategie viktimizace, tedy tzv. trpitelský narativ vystavěný na účelových odkazech na již reálné problémy související s migrací.
Vedoucí práce: Kamil Fleissner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses