Ľudskoprávna zodpovednosť podnikateľských subjektov a jej regulácia v európskom priestore - Švecová, Martina (2020)
Diplomová práca si kladie za cieľ zosumarizovať stav poznania v otázke ľudskoprávnej zodpovednosti podnikateľských subjektov na medzinárodnej úrovni, predstaviť, akým spôsobom je táto zodpovednosť reflektovaná a regulovaná Európskou úniou a Radou Európy a následne prístup týchto dvoch organizácií porovnať a zhodnotiť ich pokrok. V prvej časti sleduje vývoj postavenia podnikateľských subjektov ako aktérov v medzinárodnom systéme a medzinárodnom práve a stručne popisuje súčasné nastavenie systému ochrany ľudských práv. Následne sú predstavené základné východiská a argumenty debaty o biznise a ľudských právach a tiež kľúčové iniciatívy, ktoré boli v tejto problematike prijaté vybranými medzinárodnými inštitúciami. V druhej časti práca vysvetľuje, aké sú možnosti európskych regionálnych inštitúcií – Európskej únie a Rady Európy – v otázke regulácie ľudskoprávnej zodpovednosti biznisu a predstavuje činnosť oboch organizácií v tejto agende. Zameriava sa pritom na dokumenty, o ktoré sa Európska únia a Rada Európy v súvislosti s touto problematikou opierajú (resp. na dynamiku procesu ich prijatia), na vymedzené ciele a oblasti záujmu a napokon na konkrétne prijaté opatrenia a iniciatívy. Posledná kapitola porovnáva prístupy týchto dvoch inštitúcií z jednotlivých perspektív a ponúka záverečnú syntézu.