Role parlamentu v zahraniční politice Německa : Případová studie Nord-Stream 2 - Hejret, Richard; Dubský, Zbyněk, 1974-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Role parlamentu ve vnější energetické politice státu je téma, které do nedávna neobdrželo v oboru mezinárodních vztahů a politologii velkou akademickou pozornost, ačkoliv je energetika jedním z nejdůležitějších sektorů pro dnešní moderní státy. Jednu z výjimek tvoří práce Surallés, která ukazuje, že se pravomoci evropských parlamentů v energetické politice velmi liší. Rozdíly vysvětluje pomocí procesu sekuritizace – parlamenty, které sekuritizují výstavbu plynovodu usilují o větší pravomoci a parlamenty, které nesekuritizují jsou spokojeny, se svojí dosavadní rolí. Práce je rozdělena na dvě částí: kvalitativní a kvantitativní. Cílem kvalitativní části práce je navázat na práci Surallés a prozkoumat, zda německý Bundestag sekuritizoval stavbu plynovodu Nord-Stream II, který se stal na evropské úrovni v kontextu ukrajinské války velmi výbušným tématem a je tak možné se domnívat, že některé strany se snažily plynovod sekuritizovat. Pro určení toho, zda strany sekuritizovaly danou stavbu bylo provedena diskurzní analýza projevů a interpelací, které jednotlivé strany podaly v letech 2016 až 2019. Kvalitativní část ukázala, že strany vnímaly stavbu Nord-Streamu II velmi odlišným způsobem, pro některé se jednalo hlavně o enviromentální otázku, u jiných o otázku ekonomickou, žádná strana však stavbu nesekuritizovala. Cílem kvantitativní části bylo zapojit programování a kvantitativní metody do analýzy a zjistit, zda existuje větší konsensus mezi opozicí a vládními stranami Bundestagu v otázkách zahraniční politiky než v otázkách domácí politiky a v jakém z těchto dvou odvětví politiky panuje větší stranická disciplína. Výsledky ukázaly, že nelze jednoznačně určit, jestli existuje větší konsensus v zahraniční nebo domácí politice, to samé platí pro stranickou disciplínu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses