Jaderná proliferace v Jižní Asii. Motivy a možné důsledky. - Malická, Kateřina (2020)
Práce má charakter komparativní studie. Jejím cílem je analýza motivů jaderné proliferace v jižní Asii za použití teorie Tří modelů motivů jaderné proliferace Scotta D. Sagana. Hlavním cílem diplomové práce je určit aplikovatelnost modelu bezpečnostního, normativního a modelu domácí politiky na případy jaderné proliferace v Indii a Pákistánu. Vedlejším cílem práce je vyvodit důsledky jaderné proliferace pro vzájemné vztahy obou zemí a pro jejich bezpečnost. V teoretické části jsou představeny základní pojmy související s tématem jaderné proliferace, mezinárodní institucionální zakotvení problematiky a teoretické modely motivů jaderné proliferace. Empirická část práce se zabývá historicko-politickým vývojem vzájemných vztahů Indie a Pákistánu a jejich cestou k jadernému programu a vývoji jaderných zbraní. Dále jsou porovnány případy jaderné proliferace Indie a Pákistánu a je posouzena aplikovatelnost Saganových modelů, jež je shrnuta v tabulce. V závěru práce jsou vyvozeny důsledky jaderné proliferace pro vzájemné vztahy Indie a Pákistánu a pro jejich bezpečnost.