Jaderná proliferace v Jižní Asii. Motivy a možné důsledky. - Malická, Kateřina; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Práce má charakter komparativní studie. Jejím cílem je analýza motivů jaderné proliferace v jižní Asii za použití teorie Tří modelů motivů jaderné proliferace Scotta D. Sagana. Hlavním cílem diplomové práce je určit aplikovatelnost modelu bezpečnostního, normativního a modelu domácí politiky na případy jaderné proliferace v Indii a Pákistánu. Vedlejším cílem práce je vyvodit důsledky jaderné proliferace pro vzájemné vztahy obou zemí a pro jejich bezpečnost. V teoretické části jsou představeny základní pojmy související s tématem jaderné proliferace, mezinárodní institucionální zakotvení problematiky a teoretické modely motivů jaderné proliferace. Empirická část práce se zabývá historicko-politickým vývojem vzájemných vztahů Indie a Pákistánu a jejich cestou k jadernému programu a vývoji jaderných zbraní. Dále jsou porovnány případy jaderné proliferace Indie a Pákistánu a je posouzena aplikovatelnost Saganových modelů, jež je shrnuta v tabulce. V závěru práce jsou vyvozeny důsledky jaderné proliferace pro vzájemné vztahy Indie a Pákistánu a pro jejich bezpečnost.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses