Robotizácia v kontexte starnutia populácie so zameraním na Japonsko - Lakoštíková, Eliška; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práca sa zaoberá úlohou pokročilej robotizácie pri riešení trendu demografického starnutia. Hlavným cieľom je priblížiť možnosti a vplyv začlenenia asistenčných robotov do starnúcej spoločnosti za účelom zmiernenia dopadov starnutia populácie na ekonomiku s využitím príkladu Japonska ako svetovej robotickej veľmoci s najrýchlejšie starnúcim obyvateľstvom. Vedľajším cieľom práce je zhodnotiť potenciál presadenia japonských robotických riešení v zahraničí. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá obsahuje teoretické východiská a objasňuje základnú terminológiu spojenú s trendmi starnutia populácie a pokročilej robotizácie. Druhá kapitola práce sa venuje špecifickým typom asistenčných robotov, menovite rehabilitačným a asistenčným sociálnym robotom. Teoretický rámec výkladu je doplnený o existujúce príklady technológií z praxe, ktoré sú prepojené rôznymi prípadovými štúdiami. V tretej kapitole sa výklad zameriava na Japonsko, konkrétne na opatrenia a stratégie japonskej vlády. Kapitola ďalej približuje historické míľniky japonskej robotiky, príklady jej začlenenia do života seniorov a možnosti presadenia japonských asistenčných robotov na medzinárodnom trhu.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses