Analýza nástrojů environmentální politiky - Wimmerová, Lucie (2020)
Rostoucí znečištění, silný konkurenční boj o přízeň spotřebitelů na trhu zboží a služeb, tlak zákazníků, nepřetržité zpřísňování legislativy týkající se environmentální problematiky či snaha o snížení nákladů, představuje pouze malý výčet z mnoha faktorů vedoucích podniky ke snaze dosáhnout co nejlepšího možného environmentálního profilu jejich společností, a to eliminací negativních dopadů jejich činností na okolní prostředí. V návaznosti na prohlubující se poznání negativních důsledků konzumního života společnosti došlo k proměnám strategií, cílů a nástrojů, které přispívají k nápravě místních i celosvětových ekologických problémů. Pro současnou etapu je charakteristický přechod od následných řešení již existujícího problému ke strategii prevence. Z toho důvodu řada společností implementuje nad rámec svých legislativních povinností v rámci společenské odpovědnosti řadu dobrovolných nástrojů, z nichž u nevýrobních podniků dominuje aplikace systému environmentálního managementu dle mezinárodní normy ISO 14001 či EMAS, umožňujícího podnikům realizovat komplexní přístupu k péči o životní prostředí, a tím snížit negativní vliv jejich činnosti na životní prostředí. Hlavním cílem této práce je na základě deskripce environmentální problematiky a nástrojů, které státní orgány využívají v rámci environmentální politiky k péči o životní prostředí, analyzovat v kontextu stanovených cílů environmentální politiky státu environmentální politiku nevýrobní společnosti KPMG Česká republika Konkrétně se tato práce zabývá stavem systému environmentálního managementu využívaného v dané společností a poskytuje návrhy na jeho dalšího zlepšování.